2010. május 30., vasárnap

Mellény volt, táska lett

Meskán már pár napja fönt van, de itt még nem mutattam a legújabb táskámat. A fazon a szokásos egyszerű, de ami különlegessé teszi, az egy kalocsai hímzés.

Kaptunk régebben egy nagyon szép fekete gyapjúfilc mellényt, és ez a kézi hímzés volt az elején. Mindkét oldalán egy-egy. Nagyméretű, és szerintem gyönyörű. Bár eddig semmi igazán szépet nem láttam a kalocsai hímzésben, most nagyon megfogott. Szegény mellény rám hatalmas volt, a férjemre nagyon kicsi, meg talán elég furcsa is lett volna benne. Így valami új és jó helyet szerettem volna neki keresni. Így alakult át táskává.
Zöld korbársonyra varrtam rá a hímzést, fa gyöngy (gombbal) záródik, sárga heveder pánttal. Na, ezen sokat gondolkoztam, de így vidámnak is ,modernnek is, hagyományőrzőnek is találtam egyben.

14 megjegyzés:

Ledorka írta...

Remek megoldás volt a hímzés átmentésére! :) Nagyon szép. :)

Piroseper írta...

Nekem is nagyon tetszik! :) Tényleg modern hatást kelt.

Lente Julcsi írta...

Nagyon jó színeket válogattál össze,klassz lett!!

Tündérlátta írta...

Nagyon sok ötlet van ezekben a régi hímzésekben. Fedezzük fel őket újra!

eszterda írta...

milyen szép lett!

Hencsilli írta...

Nagyon jó lett! Kezd divatba jönni a hímzés! Ami nem is baj, mert olyan szépek ! Őrizzük és mentsük át hagyományainkat! Ügyes vagy!

Puszedli írta...

Gyönyörű! Ezek a népi motívumok egyébként is a szívem csücskei.

Egyedül a sárga pánt helyett használtam volna sötétbarnát, szerintem az jobban illett volna hozzá, de ez már igazán csak ízlés kérdése - különben meg nem is értek hozzá.. :))

Jandó írta...

Köszönöm. :) Örülök, hogy tetszik nektek, és jó, hogy ennyien hasonlóan érzünk a hímzésekkel, az értékmentéssel kapcsolatban.

Puszedli, hát igen, gondoltam, hogy nem mindenkinek asárga pánt lesz a nyerő. Én még a feketén és a piroson gondolkoztam. De biztos barnával is jó lenne. Hát, a mellény másik fele még keresi a helyét. Még bármi lehet belőle. :)

Virág írta...

Nagyon-nagyon-nagyon szép lett! És nagyon jó az ötlet!
Én fekete pántot varrtam volna. Sőt, fekete alapra... de ez az én mániám.

krisz írta...

Csodaszép lett!Szerintem igy tökéletes ahogy van!Nagyon ügyes vagy!

Zsófi írta...

Engem kicsit elbizonytalanított a kalocsai minősítése ennek a hímzésnek. Most vettem ki egy könyvet az egyik kalocsai hímzés tervezőről, és egészen más virágokat mutatnak be benne. Nem is csak az ő hímzésmintáiról ír a könyv.

Ha valaki esetleg tudna olyan könyvről, ami bemutatja a hímzésfajtákat, örömömre szolgálna, ha tudatná velem a címét. :-)

Yoolee írta...

NAGYON tetszik! Szuper ötlet!

Jandó írta...

Krisz,Yoolee, örülök, hogy tetszik, így is, ahogy van. :)

Virág, köszi. A fekete-feketét is próbáltam, már csak a mellényből kiindulva is. Úgy is szép volt, csak kicsit komor, vagy kicsit ünnepélyes. Most valami üdébbet gondoltam inkább.

Zsófi, egészen tuti biztosra nem állíthatom, hogy kalocsai,mert nem volt ráírva, de szerintem az, és nagyon hasonlóak a motívumai, ha nem is teljesen egyezik meg minden szín. Mi elég közel vagyunk kalocsához, így elég jól ismerjük a hímzést is, voltam már a múzeumban is, a porcelánfestőben is. Elég kiábrándító, akár milyen is a végeredmény. Szóval ezért írtam, hogy az. De a keresőbe beírva is valami hasonlókat ad ki. A meglepő, hogy az igazi kalocsai, hagyományos minta és színvilág teljesen más, és sokkal egyszerűbb, pár színnel. Ez már csak valami művibb dolog, amit mi tradícionálisnak hiszünk. Ahogy te is írtad, hímzés tervező, ami már nem az igazi talán. De ha találsz valamit a hímzésekről, örömmel venném, ha megosztanád velem. :)

Zsófi írta...

A hölgyet Király Ilusnak hívták, a népművészet mestere volt. Már nem él.

A hímzés a falfestésből jön, Kalocsán és környékén hagyományos női tevékenység volt. A jobbak írták elő a mintákat. Ilyen volt Király Ilus, ő már riseliős mintákat tervezett, nagyon gazdag díszítéssel és a múlt század második felében már nagyon sok színt használtak.

Az "öreghímzések" eredetileg fehér (lyuk)hímzések voltak, csak később kezdték el színezni: kék, piros, fekete. Több, mint száz éve bekerült egy francia divatlap a környékre, leutánozták, és ebből alakult ki az "új virágos" hímzésmód. Király Ilus ennek a későbbi irányzatnak volt a művelője.

Ennyi van kb. a könyvecskémben, de 1977-ben készült... Remélem, hogy Kalocsán sem szűnt meg a népművészet, de hogy azóta mi történt, ki tudja. :-D

(Bár errefelé a cifraszűrök némelyikét is hasonló hímzésekkel díszítik, elég nagy a kavarodás...)