2010. május 21., péntek

Mikor kezd beszélni?

Tudom, hogy minden gyereknél változó, hogy mikor kezd el beszélni, és hogyan. Mindig is érdekelt ez a kérdés, főleg mióta Janka egyre nagyobb. Figyeltem a gyerekeket a gyerekorvosnál, a játszótéren,... hogy melyik hogy beszél, és milyen korú lehet. Azt gondoltam, hogy na, majd az enyém is ilyen hamar és szépen fog beszélni, mint ő vagy ő. Mégsem így lett/van.
Ma már tudom, hogy nem értelem és okosság kérdése a beszéd megindulása, és ahogy én tapasztalaom, még a foglalkozástól, a zenehallgatástól, könyvnézegetéstől... sem igazán függ. Persze ezzel nem azt mondom, hogy ez mind nem segít semmit, sőt, az biztos, hogy az értelmet, a gondolkodást, apaszsív szókincset hihetetlen módon fejleszti. Sokszor én lepődök meg legjobban a saját lányomon. :)

De nem beszél, csak anya,mama, és mindenféle hangot utánoz, persze a maga módján. De elmagyaráz mindent, lassan egész történeteket is, csak ezekhez én kellek, mint fordító, egy idegen ember számára. Szóval továbbra is várjuk a nagy pillanatot, mikor igazán elkezd beszélni, és nagyon kíváncsi is vagyok rá. De már nem türelmetlenkedem, nem sürgetem. Eljön mindennek a maga ideje.

Ma voltunk Jankával anyukám egy kedves logopédus barátnőjénél, és ő is azt mondta, hogy bőven van idő, de az biztos, hogy nem lesz egy szószátyár típus. Akkor ezek szerint ebben is rám fog hasonlítani - leglább pár dolog, ha már úgyis azt mondják, tiszta apja. :)

10 megjegyzés:

BCili írta...

Minden anyuka azt várja már mikor kezd el a gyerek mászni, járni, beszélni. Az okosok meg mindig türelemre intik, hogy addig jó. Na azért ebből az addig jóból is sok tud lenni.
A gyerekek különbözőek, Te is más vagy mint a többi, ez a jó. Janka meg kicsit Te is megy az apja is.
Egy időben figyeltem én is más hogy utánozza az állathangokat, és "ó de jó neki" gondoltam. Aztán rájöttem a lányom is utánoz sokmindent, csak teljesen eltér az állathang utánzástól. Meglepő de nálunk a következő "szavakkal" kezdtünk: hinta! hangzott hhnta orrhanggal, na, mint noszogtató és kérdőszó :), egy-kettő ez a legfurcsább és használja is megfelelő helyen számolásra! Persze jöhet Anya, Apa, Mama, Papa, meg a jiszt, mint liszt mert ugye minden nap leltárba kell vennünk a szekrény tartalmát!
Türtelem hát, majd egyik nap eléd áll és folyékonyan megszóllal.

krisz írta...

Nekem a lanyok keson kedtek el beszelni.Hanna meg most sem mond semmit csak Rekat.EEEEKAAAA!Ezt viszont mar 7 honapos kora ota.De sem anya,sem apa,ja meg a vau.Viszont mindent megert.Es ha o szeretne valamit tolem,azt is a tudtomra tudja adni.Rekanal meg zavart,de most mar nem,mert ahogy elkezdett beszelni nagyon hamar behozta a lemaradasat.Szereintem ne aggodj!

Annus írta...

Az én lányom 1 évesen márrengeteg indent mondott és másfél évesen már tökéletesen, miondatokban beszélt. A középső fiamnál izgultunk egy kicsit, mert 2 évesen elég keveset beszélt és felettébb aktív volt, de aztán 2,5 évesen már Ő is mondatokat alkotott. A kicsi, aki 2,5 hét múlva lesz 2 éves..talán 15 szót ha mond..és, hogy izgulok-e? Egy fenét, nagyon okos gyerek és fel sem merül bennem, hogy bármi "idegen" tényező okozhatná, hogy még nem eredt meg a nyelve.
Lányoknál általában 2,5 éves kort szabják meg, hogy beinduljon a beszéd, fiúknál egy kicsit később. De ez sem azt jelenti, hogyha addig nem beszél, akkor bármi probléma is van, inkább ilyenkor először a hallásukat és a hangképzésüket vizsgálják meg, sokszor, a sok esetleges megfázástól..az első dolog sokszor felmerülhet.
Én is azt írom, mint a többiek...fog a csajod még annyit dumálni, hogy majd néha azt kívánod majd, hogy maradna már egy kicsit csendben:-)

Tündérlátta írta...

Iluska is hasonlóan kommunikált. 2,5 évesen, amikor szülni mentem a kórházba és másnap jött látogatni, már mondatokban beszélt. Minden készen volt a fejében, de nem kellett beszélnie. Na ő nem lett egy csendes csaj.. már az óvónő is megjegyezte viccesen, hogy Iluska beszélőkéje igencsak fejlett:-)

á írta...

én azt tapasztaltam, hogy azok a gyerekeknél, akik későn szólalnak meg, általában van tesó, aki így is megérti őket, a szülők is tökéletesen megértik, hogy mikor mit akar. és igen, nem lesz egy nagydumás, a belső folyamatok viszont sokkal jelentősebbek és gyorsabbak. ez persze nem jelenti azt, hogy a korán beszélő gyerekek felszínesek lennének. ja, és kevesebb a beszédhibás gyerkőc a későn megszólaló gyerekek között. kivételek viszont mindig vannak, ettől olyan különlegesek a gyerekek. valószínű, hogy a sok okoskodásnak az a lényege, hogy, amikor meg akar szólalni meg is fog, és ti - a család - fog a legjobban meglepődni, hogy milyen sok szót tud.

Natti írta...

Nekem az egyik lányom csak 2 éves kora körül kezdett beszélni amikor bölcsibe került. A másik lányom hamarabb beszélt.
AZt tanultam annak idején, hogy a nem akarok még beszélni gyermekeknek a passzív szókincse megvan, de még nem akarják aktivizálni. Annak is eljön az ideje.
LEsz még olyan is, hogy azt kívánod majd, hogy csak 5 percre maradj csendbe drágaságom.
NEkem is volt Ha..ha..ha...!!!!

picinyszepsegekotthona írta...

Hát akkor sorolom:
Nagy fiam 1 évesen folyékonyan beszélt, szépen tisztán és sokat, nagyobb korára egyáltalán nem egy beszédes típus, inkább elgondolkodó és megfontolt.
Középső fiam már 2 éves is elmúlt mire először megszólalt, és csak nagyon lassan lett belőle folyamatos beszéd. Jövőhéten lesz 4éves és le sem lehet lőni. Igencsak szószátyár a lelkem! Ráadásul immár 3 nyelven is beszél. Néha már annyira zsong a fejem tőle, hogy megkérem inkább énekeljen :D
A legkisebb fiam 18 hónapos és kb 20 szavas szókincse van mindössze. De egy pantomím művész veszett el benne. Bármit elmutogat, fergetegesen ügyesen!
Szóval tuti ahány gyerek, annyi változat. Lehet még Janka is szószátyár!!!! :D

Jandó írta...

Köszönöm nektek. Igazán jó volt olvasni, amiket írtatok(ezért kétszer is elolvastam). Hát, most látom, hogy tényleg minden gyerek mennyire más, néha még a testvérek is. De ez nem is baj. :) Mostmár én is türelmesebb vagyok, de még kíváncsibb arra, hogy milyen lesz végül.

Szilvia írta...

Szia!Megtaláltalak és olvasgatom a blogodat! Örülök, hogy találkoztunk múlt hétvégén. A "mikorbeszél" témához hozzá kell szólnom. A Barnus februárban volt 2 és tökéletes kiejtéssel mondja, hogy papucs meg hogy ici-pici. De ezektől sokkal egyszerűbb szavakat meg nem mond. Én is nagyon türelmetlen vagyok már, de tudom, hogy várni kell. Azt olvastam, hogy ha a gyerkőc hallásával és értelmi képességeivel minden rendben van, akkor csak az "úri kedve" határozza meg, hogy mikor szólal meg! Hát nem tudom, hogy tartja kedvük...Üdv:Szilvi

Jandó írta...

Szia Szilvi! Én is örülök, hogy találkoztunk. :) Köszi, hogy megnézed a blogt. Akkor a beszéddel kapcsolatban hasonló cipőben járunk. Biztos Barnus is rendesen megérteti azért magát, beszéd nélkül is, és neki nem olyan sürgős, hogy megszólajlon, mint nekünk. Érdekesek ezek a gyerekek.