2010. november 17., szerda

Nem tudom

.. ti mit gondoltok a játszóházakról, meg ilyesmikről. Ma kicsit meglepődtem, hogy a mozgásfejlesztő játszóház abból állt, hogy kb. 1 órán keresztül lehetett a gyerkőcöknek játszani játékokkal, mászkálni kis lépcsőkön, látrán és mászókán, és kb. negyed-fél óra éneklős-mozgásos foglalkozás zárta. Nem mondom, hogy rossz volt, sőt, Janka nagyon élvezte, és amit csinált a vezetője, az is tetszett. Csak másra számítottam, kicsit többre. De lehet, hogy csak én vagyok ilyen, vagy túl sokat várok.
Ami a másik, hogy az jutott eszembe, hogy ennyi idő alatt kb. 10 gyerektől annyi pénz jött össze, mintha én kb. 2-3 táskát adtam volna el. És akkor ez még az olcsóbbik változat volt, mert vannak sokkal drágábbak. Tudom, hogy nekik is van terembérlet, meg egyéb más költségek, de akkor is elgondolkoztató, hogy mennyit ér a munkám/munkánk. Bár lehet, hogy ezt így nem lehet összehasonlítani...

8 megjegyzés:

Tímel írta...

A mozgásfejlesztő játszóház azoknak van kitalálva, akik nem tudják mit kell kezdeni egy gyerekkel , és ebből adódóan a gyerek le van maradva a fejlődésben.
Általában nem specializálódnak, tehát a fejlődési rendellenességgel született gyerekeket nem tudják fejleszteni.
A gyerekek élvezik, hisz közösségben vannak, nem a megszokott játékokkal játszanak.
Név alapján valóban többet vár az ember egy ilyen helytől.

á írta...

egyetértek Timellel. az mindig gyanús, ha valaminek a nevében benne van, hogy fejlesztő. nekem bármilyen fejlesztés csak 2 személyes helyzetben elképzelhető. biztos a gyerkőcök élvezik, de az enyém sokkal jobban élvez egy kiadós kirándulást, futkosást az erdőben, fára mászást, levélgyűjtést. minimum annyira fejleszti az is a mozgását, sőt.

Aledi írta...

Szerintem jó időben pénzkidobás játszóházba vinni a gyereket, megteszi a közeli játszótér is, ahol esetleg még ismerőssel is találkozik. Ez a fejlesztő blabla meg... Á-val egyetértek, ez csak a csali. Jól tudjuk, hogy egy egészséges gyereknek az a leginkább fejlesztő, ha hagyják nyugodtan, SZABADON játszani. Én direkt soha nem vettem nekik olyan játékot, könyvet, ami leplezetlenül, direkt módon akarta fejleszteni őket. A gyerekeket nem lehet átverni :) Szeretni kell őket, sokat beszélgetni, mesélni, felkelteni a kíváncsiságukat, és hagyni őket, hogy felfedezzék a világot.

Amúgy nem gondolom, hogy olyan jól menne a játszóházaknak, sokan belebuktak, nemcsak a terembérlet, rezsi van, hanem az alkalmazottak, adók, járulékok. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a kézműves munka alulfizetett, de ez ellen mi tudnánk a legtöbbet tenni, ha nem árulnánk zsebpénzért az alkotásainkat. De ez nehéz ügy, hiszen ha sokkal magasabb áron kínáljuk, nem tudjuk eladni :(

Jandó írta...

Tímel, de jó, hogy te is hasonlóan gondolod. Azt hiszem ebben az esetben még csekély fejlesztésről se nagyon beszélhetünk.

Á, az igazi fejlesztésről én is ugyanúgy gondolom, hogy max. 2 személyes. Mi is sokkal többre értékeljük a nagy sétákat, kirándulásokat. :) Csak néha kezdem úgy érezni, hogy rosszul gondolom, mikor körülöttem egy csomóan azt mondják, hogy az már nem elég a gyereknek, meg hogy a szülővel ilyenkor már csak unatkozni tud. Hát, pedig mi nem szoktunk unatkozni.

Aledi, köszi. Nagyon örülök annak amit írtál. Én sem vagyok híve ezeknek a fejlesztős dolgoknak, most is csak azért mentünk, mert egy ismerős hívott.
Az árakban is igazad van. Jó lenne, kicsit máshogy gondolkoznának az emberek, hogy mire érdemes igazán költeni.

Jandó írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
hAnd-i írta...

lehet meg kéne védenem a fejlesztést mint olyant (nemcsak a játszóházakat, hanem úgy nagy általánosságban)... talán szakmai kötelességem lenne... sajnos, azonban én sem tudom... tény, hogy sokszor a drága fejlesztő játéknál vagy játszóháznál sokkal értékesebb egy labda egy kreatív anyukával, akinek millióegy labdajátékötlet van a fejében...
és a játszóházakkal is kezdtek nagyon anyagi-szagúakká válni... mi már jártunk úgy, hogy ferde szemmel néztek 3 éves csemetémre, mert a babákat levetköztetni tudta, de fel már nem (nem mintha nem akarta volna, hanem finommotorikai éretlensége miatt), otthagyta őket, ezzel a felügyelőnek adva munkát. aki ezt látványosan a tudtomra is adta... és sajnos úgy is jártunk már, hogy az évesemet is magunkkal vittük, mert nem volt kire hagyni, édesdeden átaludta a nagyok viháncolását, viszont a távozásnál neki is teljes díjat kellett fizetnem... no, engem ezek háborítanak fel, öszintén két napig nem tértem magamhoz...
ettől függetlenül, néha elviszem őket, mert kicsit más mint a hétköznapok, új játékok, más tevékenység... és szerencsémre az én offjaimból a gyerekek nem sokat kapnak, élvezik és szeretik a játszóházban

soldi írta...

Sziasztok!
Ha tág értelmében használjuk ezt a szót, akkor minden olyan tevékenység fejlesztőleg hat a gyerekre, amitől valamelyik képessége, készsége javul, erősödik. És az egészséges gyerekeknek tényleg nincs szükségük semmi hókusz-pókuszra, csak figyelemre, közös játékokra a szülőkkel. De szakmai szempontból a fejlesztés tudatosan, a gyerek képességeiből, jelen állapotából kiinduló, megtervezett, szakember által irányított tevékenység, ami lehet kétszemélyes, de lehet csoportos is. Persze, az a legjobb fejlesztés, ha a gyerkőc közben úgy érzi, csak játszik! :))
Szerintem a játszóház csuda jó dolog, pont azokért, amiket írtál, Jandó, és van rá esély, hogy fejlődik valamit ott a poronty, de ez csak spontán játéktevékenység, amivel a sérült gyerekek sokszor nem is tudnak mit kezdeni. A fejlesztő jelző sokszor csak azért szerepel, hogy csábítóbb, eladhatóbb legyen a szülőknek. Ha azonban a gyermeknek valóban fejlesztésre van szüksége, mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Bocs a hosszú kommentért, oldalakat tudnék még írni a témáról…gyógypedagógus vagyok :))

Jandó írta...

Andi, köszi, hogy írtál. Azt hiszem hasonlóan gondolkodunk a dologról. De ezek pluszban fizetős és ferdén nézős esetek nagyon gázok. Azért ez már nagyon túlzás.

Soldi, köszi. Örülök minden véleménynek. Anyukám is gyógypedagógus, úgyhogy tőlem sem áll nagyon messze a dolog. :) A fejlesztéssel és a játszóházzal nekem sincs semmi bajom. KÖszi, hogy jól megfogalmaztad, mi mire való. Ami nekem itt nem tetszett, az az, hogy valami közös játékot vártam volna, vagy kicsit több foglalkoztatást, nem csak azt a negyed órát.Csak mert akkor sima játszóház is lehetne szinte. És azt hiszem a játszóház maga jó, és jó program, de csak egy a sok közül.